сряда, 28 февруари 2018 г.

Контролната роля на счетоводителите

Организацията на счетоводния контрол е зависима от разнообразието, характера и обема на извършваните стопански операции, както и от квалификацията на счетоводителите и прилаганият начин на счетоводна отчетност.

Правилната организация на оперативно-счетоводния контрол изисква двойна проверка на счетоводните документи. Първата проверка е детайлна и тя се извършва от специалисти счетоводители, които имат опит, а втората от главните счетоводители на фирмата или изпълняващите такава функция.

Задачите, които контролът от счетоводители изпълнява са:
  • проверка на нормативната обоснованост, правилността и точността на документалното и счетоводното отразяване на стопанските операции; 
  • проверка за достоверността на оборотите и салдата по аналитичните и синтетичните сметки;
  • всекидневно сверяване на някои “чувствителни” материални активи – като касови наличности, ценни метали и други; 
  • периодична проверка на правилната подредба на хартиените и електронни счетоводни документи. 
Накратко, при оперативно-счетоводния контрол, счетоводителите извършват предварителен, текущ и последващ контрол в единодействие. Така е поради естеството на счетоводната система за двустранно счетоводно записване, която позволява висока ефикасност, чрез комбинирането на тези методи. По този начин, грешките могат да се елиминират напълно.

четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Новият счетоводител



Собственик сте на малък бизнес, който е започнал търсенето на нов счетоводител?
Или пък, вероятно, Вашият бизнес има растеж и Вие смятате, че е време да спрете да се занимавате с Вашите счетоводни, трз и данъчни въпроси и най-накрая да наемете професионалист. Може би започвате нов бизнес и не искате да мислите за това.

Или може би вече имате счетоводител, но просто нямате трайна загриженост. Той или тя не отговаря на вашите въпроси навреме, не използва технологичните нововъведения по начина, по който понастоящем се прави и понякога имате неприятното усещане, че трябва да има по-добър начин да работите със счетоводителят. Чувствате се виновни за "корекциите" на текущите взаимоотношения и не предприемате нищо, но в крайна сметка това е Вашият бизнес и трябва да се грижите за него.

Време е да се знае, че има нов тип счетоводители. Тези нови счетоводители работят коренно различно с клиентите си, отколкото старите закостенели счетоводители от миналото.

Все още има счетоводители, които живеят в миналото, те работят основно с хартиени документи и все още управляват практиката си, така, както биха правили това преди 20-30 години. Тогава, за да работите с тях, беше нужно да се намирате близо до кантората и трябваше физически да отидете в офиса с фирмените документи.

Част от причините за този начин на работа и сега е, че старите счетоводители са нямали днешната технология, за да работят ефикасно и ефективно в счетоводната къща. Те прекарваха много време, за да направят засечките в данните, за да се уверят че всичко е точно и правилно. Навиците са нещо, с което човек трудно се разделя, понякога.

Новият счетоводител отхвърля в максимална степен работата с хартиени документи. Той организира така добре своя архив, че има пълно спокойствие за данните които съхранява.

Направете важният избор сега, като наемете счетоводител, работещ онлайн и използващ всичката сила на технологиите. Разбира се, той трябва да е разбиращ в счетоводството, на първо място, но само това не може да го вкара в редиците на новите счетоводители.

Живеем в нов свят и всеки трябва да се променя според неговите изисквания. Когато става дума за Вашия малък бизнес, Вие заслужавате най-доброто. Помислете за Вашите приоритети, помислете с кого бихте искали да работите дори ежедневно и намерите някой, който напълно покрива Вашите нужди както като лично отношение, така и от бизнес естество.

вторник, 6 февруари 2018 г.

Русенските счетоводители



Русе е развит търговски и индустриален център по река Дунав, на границата с Румъния. В него практикуват счетоводители, с численост типична за най-големите по население градове в България.

Счетоводителите са с достатъчно присъствие за да упражняват счетоводните услуги не само за град Русе, но и за неговите околности. Земеделските стопани и занаятчиите са разположени със значима гъстота както в покрайнините на града, така и спорадично на останалата територия на област Русе.

Формата на счетоводството, което счетоводителите най-често употребяват е двустранна. Едностранната форма е почти на изчезване, в синхрон с намалелите лица прилагащи патентен данък.

Счетоводните стандарти прилагани от русенските счетоводители са съобразени с дейностите, които извършват лицата подлежащи на счетоводна отчетност.
Националните счетоводни стандарти са предпочитани, в сравнение с международните счетоводни стандарти, независимо преобладащата еднаквост помежду техните регламентации и някои съществени удобства в полза на международните.

Счетоводителите в Русе, са с едно от най-високите нива на компетентност и са се доказали в изпълнението на редица сложни казуси в счетоводството.
Те вземат дейно участие в счетоводни семинари, интернет общности и други.
Факт е, че Русе е предпочитана дестинация на много дружества с румънска и друга чуждестранна собственост в капитала, заради не на последно място високото качество на счетоводното обслужване. Свидетели сме, как редица софийски компании, преместват счетоводството си в Русе и предпочитат русенски счетоводител.

За професионалното развитие на счетоводителите се грижи счетоводната организация Институт на Професионалните Счетоводители в България (ИПСБ), която съблюдава професионализма и етиката в счетоводната професия. Съществуват и други счетоводни организации, като такива насочени към счетоводните предприятия(счетоводните къщи).

Счетоводителите в Русе, както и в другите населени места в страната, не са лишени от общите недостатъци, които съпътстват тяхната счетоводна дейност. Те са: работа на цени, които не позволяват качествено изпълнение; неправомерна намеса в клиентската документация; разпространяване на злепоставяща/невярна информация за колегите и ниско ниво на организираност.

За да се открият подходящи практикуващи счетоводители в Русе се ползват разнообразни способи, поради различните схващания на лицата търсещи счетоводни услуги. Невинаги най-добрия счетоводител за едни, е подходящ за други. Тъй като има достатъчно голям избор на качествени счетоводители в Русе, може да се разчита напълно, че при едно адекватно клиентско заплащане те винаги ще работят на върхово ниво.